Proč škodí dlouhé sezení?

Tak my Vám řekneme proč...

Proč škodí dlouhé sezení?

Člověk prochází vývojem, který probíhá pozvolna a hlavní příčinou tohoto jak tělesného, tak duševního přetváření jsou změny v prostředí, v němž žijeme. Tento vývoj není vlastně ničím jiným než přizpůsobením se změnám tak,  jak potřebujeme pro naše optimální přežití.

Kdyby například nastálo prudce klesla venkovní teplota, nejspíš bychom postupně obrostli hustšími chloupky a vytvořili si větší zásoby podkožního tuku. Tato změna je příkladem naší přirozené adaptace.

Pokud dochází ke změnám pozvolna, dokážeme na ně reagovat a přizpůsobit se postupně tak, abychom přežili. Když ale dojde například v důsledku živelné přírodní katastrofy k rychlé změně prostředí, není na pozvolnou adaptaci čas a  máme velký problém. Tyto problémy nejednou v historii způsobily člověku útrapy, jimž čelil velmi těžko nebo je mnohdy ani zcela nezvládl.

Zrychlený vývoj kolem nás v současné době přináší změny velmi rychle za sebou. V řádu desítek let nastává proměna, které v minulosti trvala staletí nebo tisíciletí. Tato rychlá evoluce zkracuje čas na naší vlastní adaptaci.

 

Vím jak sedím?

Proč škodí dlouhé sezení?

Sed dlouhá staletí patřil k polohám v nichž tělo člověka odpočívalo. Při sedu došlo k „rozdělení“ těla na dvě části, které na čas omezily svou vnitřní komunikaci a začaly každá pracovat v jiném režimu.

  1. z aktivního účastníka dění kolem nás se stává pasivní pozorovatel

  2. svaly sníží své napětí, protože nemusí nést celou váhu těla jako při chůzi, v aktivní převaze je horní polovina těla (drží stabilitu) a v pasivní převaze jsou nohy a hýždě (odpočívají)

  3. dýchání se výrazně omezí oproti chůzi a dojde ke zpomalení a snížení plicní ventilace (výměny vzduchu v plicích),dýcháme velmi mělce s rameny svěšenými dolů a plíce jsou uvězněny v malém prostoru

  4. srdce snížuje svůj výkon oproti chůzi a přizpůsobí jej malému oběhu kyslíku a sníženým energetickým potřebám těla, podobně jako při spánku

  5. stejně jako dýchání jsou na tom i ostatní tělesné funkce, zejména stlačené vnitřní orgány trávicího traktu, ledviny, játra; v sedu se jim nepracuje ideálně

V porovnávači máte    produktZobrazit
Smazat vše
Načítám zboží...
NAHORU
zoom image